Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η σύγχρονη φωνή μιας γειτονιάς του κόσμου όλου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης χρονολογείται την περίοδο του Μεσοπολέμου (1923-1940) ενώ ξεκινάει να λειτουργεί για πρώτη φορά το 1937 με σκοπό την αποσυμφόρηση της κεντρικής αγοράς (Βαρβακείου) και κλείνει οριστικά το 2003. Λόγω των ιδιαίτερων και ετερόκλητων αρχιτεκτονικών στοιχείων της αλλά και της ιδιαίτερης σημασίας της στη ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, το 2005 κηρύσσεται διατηρητέα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το σήμα κατατεθέν μιας γειτονιάς σχεδόν από πάντα γνωστής ως εστία κοινωνικής ζωής, συναναστροφής και εμπορίου, επανασυστήνεται την άνοιξη του 2023 με στόχο το ξεχωριστό αυτό κτίριο να αποτελέσει καθημερινό σημείο συνάντησης και πυρήνα μέσα και γύρω από τον οποίο θα διαμορφωθεί μια ακόμα μεγαλύτερη κοινότητα που θα “ανοίξει” τον δρόμο για ένα φωτεινότερο μέλλον της ίδιας αλλά και όλης της γειτονιάς. Mε την αλληλεπίδραση, τη συμπεριληπτικότητα, την εξωστρέφεια, τον πολιτισμό και τη zero-waste λογική να αποτελούν λέξεις-κλειδιά για την επίτευξη του σκοπού αυτού, στην Κυψέλη λειτουργεί μια Αγορά για όλους!

Η ΑΓΟΡΑ

Τον παλμό στην καρδιά της Αγοράς, τα μαγαζιά της, τον δίνουν χειροτέχνες, που με καινοτόμες ιδέες εξελίσσουν την παράδοση και συνδυάζουν το εμπόριο με πρακτικές και τεχνικές από το ευρύ φάσμα των τεχνών αλλά και με διαφορετικά πεδία όπως αυτό των τροφίμων και διατροφής, με τον κοινωνικό αντίκτυπο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να κατέχουν σημαντική θέση.

Ως αποτέλεσμα, η ανανέωση του ιστορικού κτιρίου δεν έγινε μόνο εξωτερικά, με τις εργασίες αποκατάστασης και ανανέωσης του χώρου, αλλά και “εσωτερικά”, στον πυρήνα του, με τη λειτουργία των νέων καταστημάτων-εργαστηρίων, η επιλογή των διαχειριστών των οποίων προέκυψε με βάση και το να εξυπηρετείται και να ενισχύεται ακόμα περισσότερο το όραμα του Δήμου Αθηναίων: η Δημοτική Αγορά Κυψέλης να γίνει η σύγχρονη φωνή της ξεχωριστής αυτής γειτονιάς των Αθηνών και να αποτελέσει πυρήνα πολιτισμού μιας κοινότητας που θα ανθίσει.

Φορέας διαχείρισης του χώρου είναι η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, η οποία, με την πολυετή παρουσία και εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού της πόλης, εστιάζει σε αυτόν, τόσο μέσα από τη νέα μόνιμη ιστορική έκθεση που σχεδίασε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου να φιλοξενηθεί στην Αγορά – για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι – όσο και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα ενώνει τη γειτονιά της Κυψέλης με την πόλη όλη. Μarkets και bazaars, φεστιβάλ, εκδηλώσεις, συνέργειες και συμπράξεις, δημιουργικά εργαστήρια και workshops που θα συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, την ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων-χόμπυ και πλήθος άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων συμβαίνουν καθημερινά, καλώντας ανθρώπους κάθε ηλικίας να γίνουν μέρος ενός “μωσαϊκού” εμπειριών και συναντήσεων.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων πιστεύουν σε όποιο μέλλον σέβεται το παρελθόν, τοποθετούν τον άνθρωπο, ως δημιουργό και φορέα πολιτισμού, στο επίκεντρο και φιλοδοξούν, σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και συντονισμένες με το “τώρα” γειτονιές, η φράση “θα είμαι στην Αγορά” να έχει λόγο να ειπώνεται καθημερινά.
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης καλεί όλους να την ανακαλύψουμε και να διαμορφώσουμε μαζί, εκ νέου, την ιστορία της.