Η ιστορία
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ένα εξαιρετικό δείγμα δημοσίου κτιρίου του Μεσοπολέμου (1923-1940) επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη, αποτελεί το σημείο κατατεθέν της περιοχής από την αρχή του σχηματισμού της συνοικίας μέχρι σήμερα. Η λειτουργία της ξεκινά για πρώτη φορά το 1937, με πρωταρχικό στόχο να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της κεντρικής αγοράς (Βαρβακείου), συγκεντρώνει μέσα στον χώρο καταστήματα διαφόρων ειδών, όπως ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και είδη ψιλικών.
Η λειτουργία της Αγοράς σταματά το 2003, ενώ κάποια χρόνια αργότερα, το 2009, ο χώρος αυτοδιαχειρίζεται από την «Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης». Ο Δήμος Αθηναίων ανακαινίζει το κτίριο το 2012 και προσκαλεί σε ανοιχτό κάλεσμα φορείς και ομάδες με σκοπό η Αγορά να επαναλειτουργήσει και να φιλοξενήσει νέες χρήσεις. Το 2017 η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανοίγει ξανά για το κοινό υπό τη διαχείριση του Impact Hub, ενώ από το 2023 η διαχείρισή της περνά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έχει κηρυχθεί διατηρητέα από το 2005 λόγω των ιδιαίτερων και ετερόκλητων αρχιτεκτονικών στοιχείων της, αλλά και της ξεχωριστής σημασίας της στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του κτιρίου, αποκαλύφθηκαν δύο τοιχογραφίες πάνω από τις δύο πλευρικές εισόδους της Αγοράς. Πρόκειται για δύο σφυροδρέπανα, από τα χιλιάδες που δημιουργήθηκαν τον Νοέμβριο του 1944, την περίοδο μετά την Απελευθέρωση και πριν τα Δεκεμβριανά, για τον εορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ. Για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του κτιρίου, η αποκατάστασή τους έγινε εθελοντικά από τον συντηρητή Δημήτρη Μαργαριτώφ και τους συνεργάτες του, Γιάννη Κληρονόμο και Αθηνά Κρητικού.