Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η σύγχρονη φωνή μιας γειτονιάς του κόσμου όλου

Η ιστορία

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ένα εξαιρετικό δείγμα δημοσίου κτιρίου του Μεσοπολέμου (1923-1940) επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη, αποτελεί το σημείο κατατεθέν της περιοχής από την αρχή του σχηματισμού της συνοικίας μέχρι σήμερα. Η λειτουργία της ξεκινά για πρώτη φορά το 1937, με πρωταρχικό στόχο να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της κεντρικής αγοράς (Βαρβακείου), συγκεντρώνει μέσα στον χώρο καταστήματα διαφόρων ειδών, όπως ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και είδη ψιλικών.

Η λειτουργία της Αγοράς σταματά το 2003, ενώ κάποια χρόνια αργότερα, το 2009, ο χώρος αυτοδιαχειρίζεται από την «Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης». Ο Δήμος Αθηναίων ανακαινίζει το κτίριο το 2012 και προσκαλεί σε ανοιχτό κάλεσμα φορείς και ομάδες με σκοπό η Αγορά να επαναλειτουργήσει και να φιλοξενήσει νέες χρήσεις. Το 2017 η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανοίγει ξανά για το κοινό υπό τη διαχείριση του Impact Hub, ενώ από το 2023 η διαχείρισή της περνά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης έχει κηρυχθεί διατηρητέα από το 2005 λόγω των ιδιαίτερων και ετερόκλητων αρχιτεκτονικών στοιχείων της, αλλά και της ξεχωριστής  σημασίας της στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του κτιρίου, αποκαλύφθηκαν δύο τοιχογραφίες πάνω από τις δύο πλευρικές εισόδους της Αγοράς. Πρόκειται για δύο σφυροδρέπανα, από τα χιλιάδες που δημιουργήθηκαν τον Νοέμβριο του 1944, την περίοδο μετά την Απελευθέρωση και πριν τα Δεκεμβριανά, για τον εορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ. Για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του κτιρίου, η αποκατάστασή τους έγινε εθελοντικά από τον συντηρητή Δημήτρη Μαργαριτώφ και τους συνεργάτες του, Γιάννη Κληρονόμο και Αθηνά Κρητικού.

Το όραμα

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το σήμα κατατεθέν μιας γειτονιάς σχεδόν από πάντα γνωστής ως εστία κοινωνικής ζωής, συναναστροφής και εμπορίου, επανασυστήθηκε την άνοιξη του 2023 από τον Δήμο Αθηναίων. Στόχος, το ξεχωριστό αυτό κτίριο να αποτελέσει καθημερινό σημείο συνάντησης και πυρήνα, μέσα και γύρω από τον οποίο θα διαμορφωθεί μία ακόμα μεγαλύτερη κοινότητα. Με την αλληλεπίδραση, τη συμπεριληπτικότητα, την εξωστρέφεια, τον πολιτισμό και την οικολογική συνείδηση να αποτελούν λέξεις-κλειδιά για την επίτευξη του σκοπού αυτού, στην Κυψέλη λειτουργεί μια Αγορά για όλους!

Φορέας διαχείρισης του χώρου είναι η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, η οποία, με την πολυετή παρουσία και εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού της πόλης, εστιάζει σε αυτόν τόσο μέσα από τη μόνιμη ιστορική έκθεση που σχεδίασε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων για να φιλοξενηθεί στην Αγορά, όσο και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που ενώνει τη γειτονιά της Κυψέλης με όλη την πόλη.

Ο Δήμος Αθηναίων και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων πιστεύουν σε όποιο μέλλον σέβεται το παρελθόν, τοποθετούν τον άνθρωπο ως δημιουργό και φορέα πολιτισμού στο επίκεντρο, και φιλοδοξούν, σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και συντονισμένες με το «τώρα» γειτονιές, η φράση «θα είμαι στην Αγορά» να έχει λόγο να ειπώνεται καθημερινά.

Η Αγορά

Η ανανέωση του ιστορικού κτιρίου της Αγοράς δεν έγινε μόνο εξωτερικά, με τις εργασίες αποκατάστασης και ανανέωσης του χώρου, αλλά και «εσωτερικά», στον πυρήνα του, με τη λειτουργία των νέων καταστημάτων, που μετατρέπουν τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης σε σύγχρονη φωνή της ξεχωριστής αυτής γειτονιάς των Αθηνών, αλλά και σε πυρήνα πολιτισμού μιας κοινότητας που ανθίζει. Στην καρδιά της Αγοράς, δηλαδή στα μαγαζιά της, τον παλμό δίνουν ιδιαίτερες επιχειρήσεις με φρέσκες ιδέες και όραμα.

Στην επίσκεψή σας θα συναντήσετε τα πρωτότυπα ξύλινα βαζάκια του hōkō για να διακοσμήσετε με χρώμα και φρεσκάδα τον χώρο σας, το βιώσιμο μέλι της Αστικής Μέλισσας από πολλές γειτονιές της Αθήνας, τα χειροποίητα, πλεκτά, zero waste παιχνίδια του Amigurumi, αλλά και το ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ βιβλιοπωλείο, από τη γνωστή σε πολλούς ομάδα των ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ, που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας στη γεωγραφία και όχι μόνο. Ακόμη, μπορείτε να ενισχύσετε το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, αγοράζοντας από το κατάστημα Modistra Hopemade χειροποίητες τσάντες, μαξιλάρια και γυναικεία αξεσουάρ που έχουν φτιάξει οι ίδιες. Έτσι, συμβάλλετε στο σημαντικό έργο της επανένταξης, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε πολλές γυναίκες. Μην ξεχνάτε, βέβαια, και τα δύο καταστήματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, που εναλλάσσονται σχεδόν κάθε βδομάδα, εκθέτοντας συνεχώς καινούρια προϊόντα για να ανακαλύψετε.

Παράλληλα, open markets, φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέργειες και συμπράξεις, δημιουργικά εργαστήρια και workshops που συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, την ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων-χόμπι και πλήθος άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων, λαμβάνουν χώρα καθημερινά στους χώρους της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, προσκαλώντας ανθρώπους κάθε ηλικίας να γίνουν μέρος ενός «μωσαϊκού» εμπειριών και συναντήσεων.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μας καλεί όλους να την ανακαλύψουμε και να διαμορφώσουμε μαζί, εκ νέου, την ιστορία της.

Η επίσκεψη

Συνοψίζοντας, κατά την επίσκεψή σας, μπορεί να συναντήσετε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο φωτεινό Αίθριο, όπως ανοιχτές αγορές, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλα πολλά. Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τοπικές κοινότητες, να ψωνίσετε από τα καταστήματα, να επισκεφθείτε τη μόνιμη έκθεση Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Φωνές | Άνθρωποι | Ιστορίες ή να συμμετάσχετε σε ένα από τα πολλά διαδραστικά εργαστήρια, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα ενδιαφερόντων. Τις καθημερινές, μπορείτε να εργαστείτε με το laptop σας, καθώς ο χώρος διαθέτει free WiFi. Ακόμη, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης διαθέτει θέσεις για να σταθμεύσετε το ποδήλατό σας, καθώς και bicycle service point για τις μικροεπισκευές τους.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 08:00-21:00 | Κυριακή: Ανοιχτά μόνο όταν υπάρχει εκδήλωση στον χώρο

Παροχές: free WiFi, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, bicycle service point, παροχές ρεύματος, ράμπες ΑμεΑ, WC ΑμεΑ

Making off & Εγκαίνια 4 Ιουλίου 2023